Aarhus` skjulte perler

Aarhus har det hele – strand, natur, kultur, historie, shopping og gastronomi på højt plan. Og de fleste seværdigheder er endda inden for gåafstand. Alle kender de store seværdigheder som ARoS, Den Gamle By, Domkirken og Moesgaard. Alle er de et besøg værd, men hvis man gerne vil lidt dybere ind under huden af Aarhus, så bør man gøre sig selv den tjeneste at besøge de skjulte kroge, de små skæve perler og ”ikke kendte” steder. Det er ofte heri, at de unikke og anderledes oplevelser ligger gemt. Tag familien, gode venner eller din kære med på tur, og skab jeres personlige oplevelser. 

Kunst, kultur & historie

Kunst i verdensklasse

På en stille villavej i det vestlige Aarhus – nærmere betegnet Hasle, finder man kunst i verdensklasse. I forhallen på Statsgymnasiet i Hasle mødes man af intet mindre end et hovedværk i dansk kunst. Her modtages man af Asger Jorns Det store relief med sprudlende farver og en vilter motivverden. Kunstværket er 27 meter lang og 3 meter højt og byder på 1200 stykker håndlavet keramik. Kigger man godt efter, kan man finde aftryk af både hundepoter, scooterdæk og sko i leret.

Ud over det fascinerende kunstværk, er selve bygningen et arkitektonisk værk. Det er tegnet af de aarhusianske arkitekter Gravers og Richter, og den modernistiske bygning er i dag fredet. På den måde får man faktisk en dobbelt oplevelse. Alle kan gå ind og se relieffet, men skolen vil gerne have, at man melder sin ankomst.

Magic Mushrooms

Bevæger man sig ned mod havnen og Dokk1, venter der et uventet og overraskende værk i bygningens parkeringskælder. I loftet hænger en betagende imaginær storby på hovedet. Det store bygningsintegrerede kunstværk af duoen Elmgreen og Dragset er en model af en storby, som ikke findes i virkeligheden, men som vi alle kan genkende elementer af.

Kunstværket er placeret et helt centralt sted, så det forbinder ude og inde, land og vand.

Vikingemuseet

Er du interesseret i historie og i særdeleshed vikingetiden, så bør du opleve det særlige museum i Aarhus centrum. Allerede fra du træder ind på museet og bevæger dig ned til udstillingslokalet, bliver du i bogstaveligste forstand taget med på en rejse tilbage til vikingernes by.

På museet kan du se fund, som er gjort på netop det sted for ca. 1000 år siden, der hvor Nordea ligger i dag på Store Torv. 

Fra planter til planeter

På Steno museum kan du gå på opdagelse i alt fra planter til planeter og udstillinger om natur- og lægevidenskabernes kulturhistorie.

Museet er ikke så stort, men hvad den ikke har i størrelse, har den til gengæld i oplevelser.

I planetariet kan du læne dig tilbage i de bløde stole og oplev himmelrummet på nærmeste hold, mens du kommer med en tur ud i rummet og ser galakser, planeter og andre spændende himmelfænomener.

Antikmuseet

På Antikmuseet på Aarhus Universitet tages du med på en kulturel rejse tilbage i tiden. Helt tilbage til den græske oldtid med afsæt i civilisationens storkulturer fra den arkaiske periode – perioden for græsk kunst og kultur, fra cirka 600 til 480 f.Kr.

På Antikmuseet har du mulighed for at opleve en ægyptisk mumie, drikkeskåle fra grækernes fester, gaver skænket af de græske guder, mønter fra lommerne af romerske legionærer og gipsafstøbninger af mange af den antikke verdens mest berømte skulpturer. Museet består nemlig af mere end 500 gibsafstøbninger og 4000 originalgenstande fra hele middelhavsområdet.

KØN – Gender museum

På køn vil du opleve stort fokus på kønnenes kulturhistorie, kønsproblematikker, ligestilling, krop og seksualitet. Du kommer også tæt på tabuer og grænser, og vil til tider blive provokeret og opfordret til debat – alt sammen ift. kønnets betydning – historisk, aktuelt og i fremtiden.

Dansk Plakatmuseum

På museet kan du gå på opdagelse blandt alverdens fascinerende plakater og blive taget med på en rejse gennem tiden, og vil uden tvivl stifte bekendtskab med sjove minder fra barndommen. 

Museet rummer over 400.000 historiske plakater og er Danmarks første og eneste specialmuseum for plakatkunst.

Plakatsamlingerne dækker bredt og spænder fra politiske, kulturelle og kunstneriske plakater til kommercielle plakater og avisernes spisesedler.

Byens kvarterer og stræder 

Møllestien

Møllestien minder på mange måder om Den Gamle By. Her kan du gå på opdagelse blandt idylliske huse fra før år 1300 på den brostensbelagte gade i Midtbyen.

Turen igennem Møllestien er som at lande i en lille tidslomme hvor alt står stille. Gaden er fyldt med smukke stokroser, som yndigt indhyller de hyggelige huse. Stemningen giver et indtryk af svundne tider. Dog har det ikke altid været lige idyllisk. Tilbage i 1688 blev to kvinder, som boede på gaden, dømt for hekseri.

Latinerkvarteret

Er du på udkig efter det specielle og unikke, så skal du tage en tur gennem Latinerkvarteret. Her finder du brugskunst, designertøj og små unikke specialbutikker. Hvis det ikke danske vejr ikke var så utilregneligt, kan man få en varm solskinsdag få følelsen af, at du befinder dig et sted i det smukke Sydeuropa.

Vestergadekvarteret

Her finder du shopping til den målrettede og stilbevidste shopper. Kvarteret byder på hyggelige gamle gader som stammer tilbage fra 1700-tallet. Området byder på stort set alt til den kvalitetsbevidste. Er du mere til den aktive genre, så finder du alt i sportsudstyr og gadgets. Her er der frit valg på alle hylder, og ud over de mange shoppingmuligheder, byder kvarteret også på adskillige kaffebarer og cafeer. 

Cykelgaden – Mejlgade

Mejlgade er kendt for sit hippe og urbane miljø, hvor hyggelige restauranter, delikatesseforretninger, caféer og barer og spisesteder ligger side om side, og skaber en livlig og mangfoldig gade. Derudover er Mejlgade en cykelgade.

Gratis shopping

Er du til genbrug og loppefund, så bør du lægge vejen forbi REUSE. Her kan du få en ”gratis” shoppingoplevelse – og så endda med god samvittighed. Her finder du alt fra møbler til nips og porcelæn, som får en ny chance.

De bedste kaffebarer i Aarhus

Hvis du værdsætter en rigtig god kop kaffe, bør du tage et nærmere kig på de bedste kaffebarer i Aarhus.

Læs mere her: https://www.hoteloasia.dk/inspiration/kaffebarer-i-aarhus/

Vi håber at du får en skøn tur til Aarhus, fyldt med skønne og unikke oplevelser.

FIND INSPIRATION TIL ANDRE OPLEVELSER I AARHUS