BOOKING

Michelin restaurant Substans

Restaurant Substans: Michelin restaurant med afslappet gourmet

Michelin guiden kan måske virke som en stor mundfuld, men den er utvivlsomt en vejviser til god mad.

I Danmark findes der efterhånden mange restauranter med en eller flere Michelin stjerner, og i Århus finder

du Restaurant Substans, som muligvis har en afslappet tilgang til maden, men det er blot med til at gøre oplevelsen endnu større. Vi har talt med Rene Mammen, som er en af ejerne af Restaurant Substans,

om Michelin, sæsoner, økologi og meget mere.

 

 

 

 

 

 

 

 

En Michelin restaurant uden nykker

”Hele kernen omkring Substans er, at det skal være et meget personligt spisested, men også et sted med plads til alle, og vi skal ikke gå og sige ”De” til vores gæster”, fortæller Rene ved spørgsmålet om, hvilke forskelle der er på Substans i forhold til de andre Michelin restauranter i Århus.

I Jylland kan det være lidt svært med Michelin mad. Rene forklarer: ”Her i Jylland er der jo mange, der forbinder en stor restaurant med oksemørbrad, foie gras og trøfler, og det er der bestemt intet i vejen med. Men der er så mange andre, der er bedre til det end os, så det var ganske naturligt for os at gå andre veje.

”Vi er klassisk udlærte, men nok knapt så klassisk anlagt. Stilen er holdt enkel, og som det kendes fra det skandinaviske køkken. Men når dét er sagt, så kan man altså sagtens få en Michelin stjerne ved at servere skør vin og kalvetunge som hovedret. Tiden, hvor en restaurant skulle køre hummer, trøfler og foie gras for at komme i betragtning til en Michelin stjerne, er forbi”, slår Rene bestemt fast.

Hvad betyder Michelin stjernen for Restaurant Substans?

”For Restaurant Substans er tildelingen af en Michelin stjerne lig med et kvalitetsstempel, idet nogen jo så mener, at vi har styr på det, vi laver. Det giver os en slags fripas, når nogen anerkender, at selvom vi ikke serverer oksemørbrad og foie gras, så laver vi altså rigtig god mad alligevel. En Michelin stjerne er jo en slags benzin på bålet, da den giver os lyst til at dreje på alle de knapper, vi overhovedet kan”, siger Rene med forventningsfuldhed i stemmen, der bobler af optimisme og mod på fremtiden.

”For køkkenet er det et stort rygklap, og det har givet personalet et energiboost, og ikke mindst lysten til at give den endnu mere gas og blive endnu bedre.” Det er tydeligt, at Rene Mammen især er glad på personalets vegne, og anerkender at der skal en holdindsats til for, at sådan et projekt skal lykkes.

Sæsonvarer købes lokalt og med fokus på økologi

Restaurant Substans har stor fokus på økologi og har netop fået tildelt Det Økologiske Spisemærke i sølv, som betyder, at mellem 60% og 90% af alle indkøb til køkkenet er økologiske. ”Vi vil gerne købe så meget som muligt lokalt, og går rigtig meget op i økologi, forklarer Rene, da vi spørger ham om, hvad man kan forvente af en middag på Substans, og han fortsætter ”Vi går desuden rigtig meget op i sæsoner, så når råvarerne er der, så bruger vi dem. Men vi sylter, gemmer og fermenterer også, så vores gæster kan se frem til en middag, som de formentlig ikke selv havde fundet på.”

”Vi bruger mange grøntsager og er ikke så kødbaserede, da vi typisk kun har en eller to kødretter i den store 7-retters menu. Maden er holdt lettere og sjovere, end man selv vil lave den derhjemme, men uden at det kammer over, for vi giver den da også gas med smør og fløde om vinteren”, siger Rene med tydeligt smil i stemmen.
 

Vinkortet indeholder også vin fra økologiske druer

Når man spiser middag på en god restaurant - og så sandelig også på en Michelin restaurant - så forventer man en spændende vinmenu, og det er lige præcis, hvad I kan se frem til på Substans. Vi giver ordet til Rene: ”Vi har også fokus på økologi på vinsiden. Denne pakke kommer med en vinmenu, og her kan der forventes vin, som man typisk ikke selv ville vælge.”

”Der er klassiske vine og smage imellem, og formentlig i højere kvalitet end vores gæster er vant til, men der er også nogle lidt sjove og skæve vine imellem. Nogle knapt så kendte druer og vinbryggere. Det er ren stil, naturligt produceret og uden svovl, så disse vine er også øko-stemplede”, siger Rene. Det er tydeligt, at de, i restauranten, har gennemtænkt sammenhængen mellem vine og mad og fået det økologiske strejf ind over det hele.

 

Hvad byder fremtiden på for Substans?

Nogle vil måske mene, at når man har den første Michelin stjerne, så går man straks på jagt efter nummer 2, men her har Substans en noget anden tilgang: ”Stjerne nummer 2 i Danmark er på et sindssygt højt niveau, og det niveau har vi ikke lyst til at være med på lige nu.”

”Der skal gøres mange ting, før det bliver aktuelt for os og uden at have en facitliste, så er der langt op til stjerne nummer 2. Jeg har selv spist på alle de 2-stjernede restauranter herhjemme, og det er virkelig noget ekstraordinært”, fortæller Rene uden tøven i stemmen.

Restaurant Substans findes naturligvis på Facebook, men spørger du Rene, så er det på Instagram, at restauranten er sjovest at følge. Instagram er et visuelt medie, og det passer fortrinligt til at fremvise madretter, så synet af de spændende retter vækker en god appetit.


Bestil et Michelin ophold på Hotel Oasia i Århus

Men hvad har alt dette med Hotel Oasia at gøre, tænker du måske? Jo, vi kan tilbyde et gourmetophold, hvor I bor hos os og spiser hos Restaurant Substans, hvor de byder på deres populære 4-retters menu. Menuen kan opgraderes til den store pakke med 7-retters menu, hvis I ønsker det.

Elsker I god mad - og hvem gør ikke det? - så kan I læse meget mere om, hvad vores Michelin og gourmet ophold indeholder her: http://www.hoteloasia.dk/michelin-ophold/

Find Restaurant Substans på Instagram her: https://www.instagram.com/restaurantsubstans/